Träning & viktminskning

Ett bra sett att gå ner i vikt är att använda sig av en vettig diet och träna regelbundet. Det fungerar även utmärkt med en snäll variant av GI men vi skulle inte rekommendera att du använder dig av LCHF om du tränar hårt. Och varför inte det då? Jo, det är nämligen så att kroppen faktiskt behöver kolhydrater både om man pumpar hårt på gymmet eller springer en mil varje dag.

Fördelar med kolhydrater vid hård träning

Om du inte tränar blir du bara tjock av att dra i dig för mycket kolhydrater men så är det inte om du sliter hårt på gymmet eller nöter dina skor i joggingspåret under en timme dagligen. Då får du istället mer ork, en bättre återhämtning och bygger muskler snabbare tack vare kolhydraterna.

Kolhydrater ger mer ork

Om du tillför en lämplig mängd kolhydrater orkar du mer under dina träningspass men du ska inte överdriva intaget av snabba kolhydrater (socker) och du bör bara konsumera snabba kolhydrater i samband med din träning. Din vanliga kost ska bara innehålla långsamma kolhydrater samt protein och en sparsam mängd med fetter.

Bättre återhämtning

Om du utfört ett extremt hårt träningspass är det aldrig fel att tillföra en rimlig mängd med snabba kolhydrater direkt efter passet för det gör att din kropp återhämtar sig snabbare efter träningen och det gör dig ändå inte tjock.

Kolhydrater bygger muskler

Kolhydrater med ett högt GI bygger muskler men bara om du kombinerar dem med långsamma kolhydrater. Måltiden efter träningspasset får därför gärna bestå av pasta och proteiner som finns i kött, fisk & skaldjur och kyckling.

Så vad bör jag då äta?

Om du tränar hårt och vill gå ner i vikt bör du:

  • Tillföra en måttlig mängd snabba kolhydrater i samband med träning.
  • Se till att dina måltider består av långsamma kolhydrater.
  • Ät gott om proteinrika produkter om du bygger muskler eftersom proteiner också är bra för muskelmassan.
  • Äta sparsamt med mättat fett.
  • Om du kryddar maten med starka kryddor eller färsk, stark chili ökar din förbränning.

Du kan med fördel använda dig av Klubb Isodieten om du tränar hårt och vill gå ner i vikt, men observera att om du inte tränar fullt så hårt kan du välja vilken diet och viktklubb som helst.