Medelhavsdieten

Än så länge har vi på viktklubbar.se inte lyckats hitta någon viktklubb som använder sig av medelhavsdieten, men vi anser ändå att vill nämna medelhavsdieten eftersom viktklubbar.se är en sajt som skriver om allt som har med bantning och sunda dieter att göra.

Därför är medelhavsdieten populär

Medelhavdieten är en diet som inte kräver så stora uppoffringar och är förmodligen den enda diet där man kan ta ett glas vin till maten utan att det förstör dieten. Dessutom kan du äta det mesta av medelhavsländernas läckerheter och ändå gå ner i vikt, vilket gör att medelhavsdieten knappt känns som en diet. Därför är det inte så konstigt att dieten är så populär.

Viktnedgång med medelhavsdieten

Om du håller dig till medelhavsdieten går du garanterat ner i vikt, men viktnedgången är inte riktigt lika snabb som med många andra dieter. Om du vill gå ner i vikt med medelhavsdieten måste du tänka långsiktigt annars är det bättre att du vänder dig till en viktklubb som använder sig av en annan diet.

Det här äter du

När du använder dig av medelhavsdieten behöver du inte bry dig så mycket om hur mycket du äter, det viktigaste är att du äter rätt sorts kost. Du behöver alltså inte gå omkring och känna dig hungrig hela tiden.

Medelhavsdieten innehåller mycket frukt (färsk som torkad), kyckling, fisk, skaldjur, ägg, spannmål, baljväxter, nötter samt råa och kokta grönsaker. Du bör byta ut smör och margarin mot framförallt kallpressad olivolja men även oraffinerad rapsolja och sojaolja funkar bra. Byt även ut det mesta som är gjort på komjölk mot får- och getost och håll dig till mager yoghurt och skummad mjölk. Undvik socker och animaliskt fett så långt som möjligt och ät sparsamt med rött kött.

En typisk måltid med medelhavsdieten

En bra måltid enligt Medelhavsdieten kan bestå av kyckling, sallad med fårost, fullkornsbröd med honung och ett glas vin. Du smaksätta maten med färska örter som dessutom är bra för hälsan. Det låter väl inte så illa för att vara en diet, eller hur?

Hälsofördelar

Redan på 1950-talet upptäckte man att invånarna på den grekiska ön Kreta sällan avled i hjärt- och kärlsjukdomar, kroniska sjukdomar och cancer, och snart kom man fram till att det berodde på deras medelhavskost. Medelhavsdieten är rik på fibrer, Omega-3 samt C- och E-vitaminer som motverkar oxidation av cellerna i kroppen och på så sätt har den en förebyggande effekt mot för tidigt åldrande, Alzheimers och cancer. Medelhavsdieten är alltså inte bara bra för vikten utan även för den allmänna hälsan.