Fettsnål kost

Innan Atkinsdieten, GI-dieten och LCHF-dieten spred sig världen över var det fettsnåla dieter som gällde när man ville gå ner i vikt. Enligt flera stora undersökningar går man ner lika mycket i vikt med fettsnåla koster som man gör med kolhydratfattiga dieter. Ofta går man snabbare ner i vikt med en diet som innehåller färre kolhydrater, men det brukar vara lättare att fortsätta med en fettsnål kost en under längre tid eftersom du får äta de klassiska livsmedlen som ris, potatis, pasta och fullkornsbröd när du använder dig av denna diet.

Det här kan du äta

  • Kött, fisk, skaldjur och kyckling. Precis som med de andra dieterna är det helt okej att äta proteinrika livsmedel, men du bör inte äta kött med mycket fett som till exempel bacon och fläsk. Om du äter entrecote eller fläskkarré bör du skära bort fettet från köttet.
  • Ris, pasta och potatis. Till skillnaden från andra GI-inspirerade dieter får du äta relativ mycket av dessa livsmedel. Du bör såklart inte överdriva intaget och ät gärna fullkornspasta och råris, men det är inte helt nödvändigt.
  • Bröd. Bröd är också helt okej, men du bör helst äta fullkornsbröd.
  • Frukt och grönt. Du kan äta i stort sett alla slags frukter och grönsaker, men bör undvika avokado som innehåller mycket fett.

Undvik mättat fett och socker

Mättat fett finns framför allt i mejeriprodukter som smör, margarin, yoghurt, mjölk, grädde och fil, därför bör du dra ner på intaget av dessa livsmedel. Välj fettsnåla och osötade alternativ om du inte kan leva utan mejeriprodukter, men var sparsam. Skippa smöret på mackan och ersätt smöret med kallpressade oljor när du lagar mat. Kallpressade oljor innehåller framför allt enkel- och fleromättat fett som inte gör dig tjock och som är nyttigt för kroppen, men överdriv ändå inte intaget.

Naturligtvis bör du inte heller konsumera något vitt socker, precis som med alla de andra dieterna du hittar här på viktklubbar.se.