5:2 dieten

På senare tid har en ny diet blivit mycket populär som du säkert känner till, den så kallade 5:2 dieten. Än så länge har ingen stor viktklubb börjat använda sig av 5:2 dieten eftersom den är så ny. En ny diet bör alltid testas under en längre tid innan den kan accepteras av seriösa viktklubbar eftersom ingen viktklubb vill ta risken att rekommendera en skadlig diet för sina medlemmar. Trots det tycker vi på viktklubbar.se att vi måste titta närmare på 5:2 dieten eftersom den har fått så många anhängare.

Om 5:2 dieten

Grundprincipen för 5:2 dieten är mycket simpel: du ska äta som vanligt 5 dagar i veckan och under de resterande 2 dagarna ska du äta minimalt med kalorier. Under dessa 2 dagar ska du i princip fasta.

När vi talar om att ”äta som vanligt” menar vi att du bör äta den mängd kalorier en kropp normalt behöver, det vill säga 2000 Kcal om dagen om du är en medelålders kvinna och 2200 Kcal om du är en medelålders man. Yngre personer kan förtära lite fler kalorier. Under ”fastedagarna” ska du som är kvinna inte sätta i dig fler än 500 Kcal och du som är man får inte förtära mer än 600 Kcal. 5:2 metoden gör alltså att du minskar kaloriintaget med cirka 3000 Kcal vilket motsvarar 0.5 kilo fett.

Fördelar med 5:2 dieten

En stor fördel med 5:2 dieten är att du i praktiken bara behöver banta 2 gånger i veckan, även om det är en tuff bantning dessa dagar. Andra fördelar är att de flesta snabbt går ner i vikt med 5:2 dieten, den sänker blodtrycket, ger ett lägre kolesterolvärde och att den sänker tillväxthormonet IGF- 1 i blodet, vilket är bara eftersom ett högt IGF-1 värde snabbar på åldrandet.

Kritiker menar emellertid att 5:2 metoden kan lägga grunden för ätstörningar. Vi på viktklubbar.se kommer naturligtvis hålla ögonen öppna för att se vilka positiva och negativa effekter 5:2 dieten kommer att ha in längden och om det dyker upp någon seriös viktklubb som kommer att använda sig av metoden så kommer vi att informera dig om det.