GI-dieten

Många viktklubbar har GI-dieten som utgångspunkt, till exempel viktkubbarna Biggest Loser och GI Viktkoll. GI-dieten är inte bara till för dig som vill gå ner i vikt snabbt utan är en nyttig diet för alla som vill komma i form och må bra. Därför tycker vi på viktklubbar.se att det kan vara på sin plats att titta närmare på GI-dieten.

Om Glykemiskt Index

GI är en förkortning för Glykemiskt index och indexet bygger på hur snabbt kolhydraterna i olika livsmedel bryts ner och tas upp av kroppen. Ju lägre GI ett livsmedel har desto snabbare bryts det ner och desto bättre blodsockervärde får du. Om du äter livsmedel som har ett högt GI får kroppen en snabb förhöjning av blodsockret vilket varken är bra för vikten eller för hälsan i största allmänhet. Det är därför som GI-viktklubbarna bara rekommenderar en kost som har ett lågt GI.

Det här ska du äta och inte äta

Om du går med i en viktklubb som använder sig av GI-metoden får du tillgång till tabeller med Glykemiskt Index så att du vet vad du ska äta och inte äta samt en massa recept som har ett lågt GI-värde. Vi tänker inte gå igenom exakt vad du ska äta här, för det får du veta på viktklubben, men om du använder dig av GI-dieten kommer du äta sparsamt (eller inget alls) med vitt ris, vit pasta, vitt bröd och potatis. Vanligt vitt mjöl och socker brukar undvikas helt och hållet. Dieten brukar istället innehålla livsmedel som kött, fisk, kyckling, bönor, ägg, rotfrukter, grönsaker, sparsamt med frukt och bär och ibland även en begränsad mängd fullkornsprodukter. Hur din diet kommer att se ut beror på vilken viktklubb då väljer och på hur snabbt du vill gå ner i vikt.