Risker vid övervikt

Vikten av att gå ner i vikt handlar knappast om att enbart få en snyggare och attraktivare kropp, det finns andra betydligt viktigare anledningar till att man inte bör väga för mycket. För några år sedan kom forskarna fram till att fetma är en lika stor hälsorisk som rökning och att fler i världen dör i fetma än av rökning. En studie gjord av Karolinska Universitetssjukhuset visade att folk som lider av övervikt löper 30 % större risk att dö i förtid och de som lider av fetma löper dubbelt så stor risk. Och enligt WHO är det fler som dör av fetma än av undernäring idag. Det känns lite horribelt att vi håller på att äta ihjäl oss här i väst medan man försöker bekämpa svält och fattigdom i andra delar av världen, men så är det.

Det finns alltså all anledning att gå ner i vikt om man är överviktig, alltså om man har ett BMI som är högre än 25. Här ska viktklubbar.se visa dig vilka de vanligaste riskerna med övervikt är.

Risker med övervikt

  1. Det är relativt vanligt att överviktiga drabbas av diabetes på grund av vikt. Diabetes kan göra dig trött i kropp och knopp, ständigt kissnödig och uttorkad och kräver medicinering.
  2. Högt blodtryck är också en vanlig följd av övervikt. Ett riktigt högt blodtryck kan göra dig trött, ge dig huvudvärk, andnöd och illamående och är livsfarligt. Om du känner av dessa symptom bör du omedelbart uppsöka närmaste vårdcentral eller sjukhus.
  3. Astma, vilket knappast är någon höjdare om man redan har det jobbigt med andningen på grund av sin övervikt.
  4. Höga blodfetter vilket i sin tur kan ge diabetes, njursjukdomar, hjärtproblem med mera.
  5. Förlossningsskador. Undersökningar har visat att överviktiga kvinnor löper större risk för att få förlossningsskador än normalviktiga.
  6. Fosterskador som kan göra att barnet blir missbildat, eller i värsta fall dör, enligt en undersökning utförd av Sahlgrenska.
  7. Olika sorters cancer, till exempel i prostatan, livmodern, äggstockarna, brösten, njurarna, gallblåsan, tarmen, levern och matstrupen.
  8. Större risk att dö i en trafikolycka. En undersökning visade att överviktiga löper 78 procent större risk att dö i en bilkrasch.