Träna bort fett

Det finns flera fördelar med att träna bort sina extrakilon:

Du behöver inte följa en diet lika strikt om du tränar hårt, du går ner i vikt ändå. En genomsnittlig kvinna gör av med 2000 Kcal om dagen och en man 2200 Kcal, men om du tränar gör du av med kanske 300 Kcal – 500 Kcal mer om dagen, vilket innebär att du inte behöver dra ner lika mycket på ditt kaloriintag när du tränar.

  • Du får bättre kondis som gör att du blir piggare, orkar springa till bussen utan att bli helt slut och kommer att må allmänt bättre.
  • Du frigör endorfiner som bidrar till ditt välmående.

Gå ner i vikt med konditionsträning

Det är allmänt känt att konditionsträning förbränner fett och om du kombinerar en sådan träning med en vettig diet eller äter på det sätt vi beskrev i vår artikel om att gå ner i vikt utan diet kommer du snabbt att förlora en massa kilon. Det här är en mycket bra metod för dig som bara är ute efter att bränna fett och inte bygga muskler. Här får du några tips på hur du bör motionera:

  • Jogga 3 – 6 dagar i veckan. Under en halvtimmes joggingpass förbränner man i snitt 450 Kcal och 24 % av det du förbränner är fett, resten är kolhydrater.
  • Power Walks (raska promenader) är ett mycket effektivt sätt att förbränna fett. Under en timmes Power Walk förbränner du 480 Kcal och 40 % av det är fett. Det är alltså mer effektivt att ta en timmes Power Walk än att jogga i en halvtimme om du vill gå ner i vikt, det kanske känns bra för dig som inte har kondis nog att jogga.
  • Spela fotboll, tennis, basket, badminton, squash, innebandy eller vad du nu gillar i en timme, det gör susen för både kondisen och förbränningen.

Om du vill försäkra dig om att du verkligen kommer att gå ner i vikt bör du se till att inta högst 1800 – 2000 Kcal om dagen om du är kvinna och högst 2200 Kcal om du är man. Som du ser är det ingen jättehård diet som krävs precis eftersom du förbränner flera hundra Kcal när du tränar, men om du vill gå ner i vikt riktigt snabbt kan du dra ner på kalorierna ännu mer.