Gå ner i vikt efter graviditeten

Många kvinnor upplever sin graviditet som antingen underbar eller som något riktigt jobbigt och ibland till och med obehagligt. Graviditetens biverkningar varierar helt enkelt för olika kvinnor. En del tycks dessvärre besväras av mer åkommor än andra. Viktuppgångar under graviditeten kan bero på många saker men en del kvinnor är helt enkelt för orkeslösa för att genomföra regelbunden motion.

Det är naturligt att mer eller mindre gå upp i vikt under graviditeten, men att därtill komma i form efter graviditeten är givetvis bra av hälsoskäl. Hur mycket en kvinna ökar i vikt innan förlossningen varierar såklart men ökningen ligger i genomsnitt på 12 kilo. Efter förlossningen går kvinnan i genomsnitt ner 5 kilo. Den som har gått upp extra mycket under graviditeten får svårare att gå ner i vikt igen. Men hur lyckas man då gå ner i vikt på bästa sätt efter graviditeten?

Viktigt med långsam viktnedgång

Det är viktigt att inte gå ner i vikt för fort utan istället vänta en tid efter förlossningen. Kroppen behöver nämligen tid att återhämta sig efter den tunga belastningen som en graviditet innebär. Det gäller att i stor grad undvika hårdare fysik träning men promenader, knipövningar och lite lättare former av övningar går bra så fort kroppen känner sig redo. Det rekommenderas att vänta ungefär 6 veckor efter förlossningen att gå ner i vikt. En långsam och stadig viktnedgång är att föredra. Helst inte mer än max ett kilo i veckan.

Förändrad kosthållning

Att amma och motionera mycket bidrar till en hållbar viktminskning men därtill krävs ibland förändring i livsstil. Det handlar om att gradvis minska intaget av exempelvis sötsaker, snacks och läsk och istället välja livsmedel med låg fetthalt och inte innehåller överdrivet mycket socker. Mindre portioner och fylla tallriken med mer grönsaker påskyndar viktminskningen.

Kroppens naturliga åtgärder

Det är vanligt med större bröst, uttänjd mage och slapp hud. Genom att ge kroppen tid för återhämtning kommer kroppen dock rätta till sig på dessa punkter. Det är viktigt att det tar tid och att man ägnar sig åt träning och äter rätt. Att vara disciplinerad och tänka på sin kropp medför att du därtill kommer orka med det nya livet som förälder bättre. Att både träna och äta nyttigt ger dig bättre energi och du kommer känna dig piggare och starkare i vardagens alla moment. Det är viktigt att äta nyttigt oavsett om du ammar eller ger mjölkersättning.

Fördel med amning

Amning är påfrestande för kroppen och därför behövs extra energi under amningsperioden. Att amma ett barn kräver ungefär 500 extra kalorier. Faktum är att en del av dessa extra kalorier tar kroppen från det egna fettlagret och kompenserar. För den saken skull behöver du inte äta extra mycket under amning. Det går dock bra att äta lite extra för att bättre klara amningen om man upplever att man behöver energitillskott. Det är fortfarande viktigt att dessa extra intag av mat håller hög kvalitet. I övrigt är amning att se som en hjälp att gå ner i vikt.