Atkinsdieten

Atkinsdieten lade grunden för dagens kalorisnåla dieter som till exempel GI-dieten och LCHF. Grundaren Rober Coleman Atkins ansåg att det var viktigt att dra ner på intaget av raffinerade kolhydrater som till exempel mjöl, socker och sirap samt processade vegetabiliska oljor som innehåller en massa transfetter. Däremot är det inte alls farligt eller onyttigt att konsumera mättade fetter som ofta finns i animaliska produkter utan det är snarare bättre att äta en fet- och proteinrik kost som inte innehåller transfetter och en massa kolhydrater. På så sätt mår man bättre och går ner i vikt snabbt.

Så fungerar Atkinsdieten

Atkinsdietens metod för viktminskning består av fyra olika faser som vi på viktklubbar.se ska titta på nu.

  • Induktionsfasen. I början av Atkinsdieten ska man minimera intaget av kolhydrater och absolut inte förtära mer än 20 gram kolhydrater per dag, istället ska du äta mer av kött, fisk, ägg, ost, oraffinerade kallpressade oljor, majonnäs och gröna grönsaker. Bröd, ris, pasta, potatis, frukt och rotfrukter ska undvikas under denna fas. Eftersom du nästan inte förtär några kolhydrater alls under denna fas börjar fetterna i kroppen omvandlas till energi vilket gör att du börjar gå ner i vikt snabbt.
  • Viktminskningsfasen. Eter någon vecka ska du börja med den vanlig viktminskningsfasen som inte är fullt lika hård som induktionsfasen. Under viktminskningsfasen får du äta små mängder av spannmål och alla sorters grönsaker.
  • Mellanfasen. När du är 4 kilo ifrån din målvikt får du öka kolhydratintaget med cirka 10 gram/dag per vecka. När du har nått din målvikt eller när du upphör att gå ner i vikt ska du sluta att öka kolhydratintaget. Under Atkinsdietens mellanfas får du även börja äta frukt, fullkornspasta, fullkornsbröd, råris, majs och squash.
  • Underhållsfasen. I princip tar underhållsfasen vid där du slutade med mellanfasen, vilket innebär att du ska fortsätta att äta på samma sätt som du gjorde i slutet av föregående fas.