Hur säkert är det att träna under graviditeten?

Träning är generellt sett rekommenderat för gravida kvinnor, men svaret är inte så enkelt. Det stämmer att det finns många fördelar för mammornas hälsa och välmående, däremot finns det risker som alla bör veta om innan de tar det steget.

Fördelar med att träna under graviditet

Träning hjälper dig att behålla din styrka, uthållighet och smidighet. Det kan också minska risken för vissa komplikationer under graviditeten och efter förlossningen.

En av de stora fördelarna med att träna under graviditeten är att det minskar risken för graviditetsdiabetes, ett tillstånd som påverkar hur kroppen använder glukos (blodsocker). Graviditetsdiabetes ökar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos både mor och barn.

Träning kan också minska risken för svangerskapsforgiftning, ett tillstånd som orsakas av för höga nivåer av toxiner i blodet. Svangerskapsforgiftning ökar risken för allvarliga problem såsom stroke, njursvikt och fosterskador. 

Träning under graviditeten kan även minska riskerna för inkontinens och urinvägsinfektioner, bäckensmärtor, depression och andra psykiska störningar.

Som tur är finns det träningsutrustning som specialiserar sig i med att hjälpa gravida kvinnor att hålla sig aktiva. Håll ett öppet öga för rabatter på träningskläder, eftersom även ett nytt par träningsskor kan göra en stor skillnad. 

Risker med att träna gravid

Det finns några risker med att träna gravid. Dessa inkluderar:

-Vattenburen sjukdom: Det finns en risk för vattenburna sjukdomar, som exempelvis kolera och leptospiros, när man tränar i vatten.

-Skador: Träning under graviditeten ökar risken för skador, både på dig själv och fostret. Speciellt om du inte är helt vaken eller har dålig kondition.

-Hjärtproblem: Graviditet innebär en ökad belastning på hjärtat och det kan vara farligt att träna hårt under graviditeten. Detta gäller speciellt om du har andra hjärtproblem eller har haft stroke tidigare.

Dessa risker bör beaktas noggrant innan man bestämmer sig för att träna gravid. Om du är osäker, prata med din läkare först.

Vilken typ av träning är säker?

Det är alltid bra att komma ihåg att vara försiktig när man tränar under graviditeten. Undvika alltför intensiva träningspass och istället fokusera på lågintensiv träning som promenader, yoga eller stretching.

Det är också viktigt att dricka mycket vatten och lyssna på sin kropp. Om du känner sig trött eller illamående bör du ta en paus från träningen.

Fråga din gynekolog

Vad du än gör, konsultera alltid din gynekolog innan du börjar träna. De kan hjälpa dig att avgöra om det finns några medicinska orsaker till varför du inte borde träna och de kan ge dig råd om hur mycket och vilken typ av träning som är lämplig för just dig och ditt barn.